Zeytin Çiçeği

Zeytin Çiçeği

Zeytin çiçeği, bahar aylarında tüm doğanın yeniden canlanması ile birlikte Nisan – Mayıs aylarında canlanır. Kendine özgü kokusu Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki bol oksijenli hava ve denizden gelen iyot sayesinde egzotik bir kokuya sahiptir. Yüksek seviyede oksijen ve bahar aylarının temiz havası ile harmanlandığında taze çiçek kokuları sizi alır uzak diyarlara götürür.

Zeytin yaprağı

Zeytin yaprağı, zeytin ağacının çiçeklenme döneminde, yani zeytin çiçeklerinin açtığı ve döllenmeye başladığı dönemde daha etkilidir. Bu dönem, zeytin yaprağının tozlaşma işlemine ve meyve oluşumuna olumlu etkiler sağladığı kritik bir aşamadır.

Zeytin yaprakları, bu dönemde fotosentez yoluyla enerji üretir ve bu enerji, zeytin çiçeklerinin polenlerinin üretiminde ve çiçeklerin döllenmesinde önemlidir. Ayrıca zeytin ağacının meyve verme kapasitesini artırmak ve olgunlaşmış zeytinlerin kalitesini artırmak için tozlaşma sürecini destekler. Yaprakların yapısında bulunan klorofil, bu aşamada güneş ışığını yakalar ve bitkiyi besler.

Bu nedenle, zeytin yaprağı zeytin ağacının meyve oluşumu ve kalitesi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Bu, özellikle tarım uygulamalarında veya zeytin yetiştiriciliğinde dikkate alınması gereken bir faktördür.

Zeytin çiçeği kullanım alanları

Bu koku en iyi zeytin çiçeği kolonyalarında yaşanmaktadır. Bölgeye özgü üretilen kolonyalar genellikle Ayvalık ve Edremit Körfezi taraflarında bulunmaktadır. mevsiminde özenle toplanan zeytin çiçeklerinden elde edilen çiçek özünün işlenmesi ile elde edilmektedir. Limon aroması ile birlikte kombine edildiğinde daha da dikkat çekici bir ferahlık hissi uyandırmaktadır.

Zeytin çiçeği özelliği

Zeytinin iki tip çiçeği vardır. Bunlar 1. Normal çiçekler, bunlar hem dişi hem de erkek organları vardır. Erselik yani tam çiçek biçimindedir. 2. Erkek çiçekler, bunların sadece erkek organları vardır. Dişi organları körelmiştir.

Dişi organ iki karpellidir. Her bir karpelde döllenmeye ve gelişmeye elverişli iki normal tohum taslağı bulunur. Fakat gelişmiş meyvelerde yalnız bir karpel vardır ve içinde gelişmiş bir tohum bulunur.

Tam çiçeklenme 15 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşir. Zeytin çiçekleri, İlkbaharın sonlarına doğru zeytin yapraklarının altından küçük beyazımsı sarı renkli, kokulu seyrek salkımlar şeklinde açarlar.

Zeytin Çiçeği
Zeytin Çiçeği

Çiçeklenme

Çiçeklenme hemen hemen önceki mevsimde gelişen sürgünler üzerinde olmaktadır. Her salkımda ortalama 10 – 15, en çok ise 25 kadar zeytin çiçeği vardır. Zeytin çeşitlerinin çoğunda iki tip çiçek bulunmaktadır. İyi çiçeklenmenin olduğu yıllarda çiçeklerin %1 ya da 2 sinin meyve tutması, iyi bir ürün elde etmek için yeterlidir.

Zeytin Anemofil bir bitkidir. Yani zeytin çiçeklerinin tozlanması genellikle rüzgarla gerçekleşir. Rüzgarların taşıdığı çiçek tozlarıyla döllenen zeytin çiçekleri, etli ve yağlı meyve verir. Böylece ortalama 100 zeytin çiçeğinden sadece 5 tanesi meyve vermektedir.
Kaynak: Doç. Dr. Ali AYYILDIZ

Zeytin çiçeğinin sonraki evresinde neredeyse her çiçekli meyve veya sebzelerde olduğu gibi ürün gelişimi başlar. Bu süreçte ise özellikle zeytinlerde zeytin sineği sıklıkla görülmektedir. Organik zeytin yetiştiriciliği yapan üreticilerin başlıca düşmanı olan zeytin sineğini önlemek için genel ilaçlama yapılmalıdır. Eğer ki gerekli önlemler alınmazsa gelişim sürecinde zeytinlerde yaralanma, lokal kararma ve hızlı kuruma gerçekleşebilir.

Benzer Gönderiler